
Η Ελλάδα δικαιούται 32 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας το 37% εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για τα εξής έργα πράσινης ενέργειας που επηρεάζουν τα νησιά:
- Ένα νέο κύμα αναβαθμίσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων: Το υπουργείο επιδιώκει να αυξήσει σε 60.000 ετησίως τις αναβαθμίσεις κτιρίων μέσω του προγράμματος ανάκτησης κεφαλαίων.
- Διασυνδέσεις νησιωτικών δικτύων με την ηπειρωτική χώρα: Σημαντικά έργα αναπτύσσονται από τον ΑΔΜΗΕ, όπως η 3η και 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση της Κρήτης, των νησιών της Δωδεκανήσου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.
- Αναβαθμίσεις δικτύου μεταφοράς και διανομής: Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ
- Εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας διαφόρων τύπων: Τα υβριδικά έργα έχουν προτεραιότητα για μη διασυνδεδεμένα νησιά, ειδικά για μικρότερα νησιά.
- Ηλεκτροκίνηση: χρηματοδότηση της συνέχισης του υπάρχοντος προγράμματος επιδοτήσεων με έμφαση σε οχήματα σχετιζόμενα με τον τουρισμό.
- Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης: στήριξη σε 6 ελληνικά νησιά, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αναμένονται μετά από προγραμματισμένες αποσύρσεις πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
- Χωροταξικός σχεδιασμός για ανάπτυξη ΑΠΕ: Χωροταξική νομοθεσία για εγκαταστάσεις ΑΠΕ προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά των νησιών
- Εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών ρεύματος: Η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, θα επιτρέψει μελλοντικά τη διαχείριση της ζήτησης.